Vad innebär det att vara fodervärd?

Enkelt förklarat så innebär det att man som fodervärd inte betalar någon köpesumma för katten (för helfoder) och i utbyte får vi som uppfödare nyttja katten i vår avel inom en överenskommen tid eller till ett visst antal kullar.

Att vara fodervärd innebär att katten bor hos fodervärden, men att jag (överlåtaren) äger katten och har rätt att ställa ut och att använda den i avel i en omfattning och under en tidsperiod som vi avtalar om och som framgår av fodervärdsavtalet . Detta kan se lite olika ut men ett helfoderavtal sträcker sig normalt två-tre år från avtalsdatum och innebär att jag vill ha 3-4 kullar för en honkatt. Som kull räknar jag minst två levande kattungar vid fem veckors ålder. En hankatt vill jag i regel använda till minst 5-7 parningar som resulterar i minst 2 levande kattungar vid varje parning. Avtalen ser naturligtvis olika ut beroende på individ och förutsättningar.

 

Vi använder oss även av halvfodervärd, vilket innebär att fodervärden betalar halva kattungepriset och att jag får 1-2 kullar för hona alternativt 3-5 parningar som resulterar i minst 2 levande kattungar vid varje parning för hane. 

Vid helfoderavtal står jag som ägare och uppfödare till katten, för kattens liv- och veterinärvårdsförsäkring (med avelstillägg) samt alla kostnader (tester och dylikt) som har att göra med avel och utställning. Fodervärden betalar alla kostnader runt kattens vardag (mat, sand, leksaker och veterinärräkningar + självrisk om inte veterinärbesöket har att göra med dräktighet eller aveln).

 Fodervärden är skyldig att hålla katten tillgänglig för uppfödaren då denne önskar nyttja katten för parning, avelstester, utställning och liknande.

 

 Hona

En hona på foder ska få sin kull hos fodervärden, eftersom katten ser fodervärden som husse eller matte. Fodervärden måste vara beredd att passa/ta semester eller dylikt runt de dagar då förlossningen är inplanerad. Ibland kan även kullen behöva extra vård flera veckor efter födseln. Jag förväntar mig att bli kontaktad när ungarna är på väg då jag kommer direkt – som uppfödare är både honkatten och hennes kull mitt ansvar. Fodervärden får också räkna med att jag som uppfödare regelbundet hälsar på under kullens uppväxt, jag är ju som uppfödare ansvarig för alla katter som föds och växer upp under mitt stamnamn!

Hane
En hane på foder genomför sina parningar hos fodervärden (dvs honkatterna hälsar på hos fodervärden). En del hankatter blir fertila tidigt och detta kan ibland leda till problem. En fertil hankatt kan, dock ej alltid, skrika, jama och vara oerhört rastlös. I värsta fall kan han också börja strila/markera. Detta är naturligtvis jobbigt både för ägare/fodervärd och för katten. För en sådan katt är det viktigt att se till att tiden som fertil avelskatt blir så kort som möjligt. 
Om problem med oroliga och/eller markerande hankatter uppstår som inte fodervärden kan hantera får vi komma överens om en lösning som fungerar såväl för mig som uppfödare, som för katt och fodervärd.

Då avelskarriären är över vill jag att katten skall få ett bra liv som sällskapskatt hos fodervärden.


Går det att ångra sig?
Ja, det kan du, men precis som när du köper en egen katt är det ett stort ansvar att ta hand om ett liv. Katten bryr sig inte ett dugg om att jag står som ägare - den kommer att se dig som sin matte eller husse. Ta inte en foderkatt "på prov" utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer innan du accepterar att bli fodervärd. Alla katter är värda lyckliga och långvariga hem.
Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdsskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse. Katten tillfaller fodervärden då  avtalet har uppfyllts.


Vem passar att vara fodervärd?
• Du som känner dig nyfiken på utställningar och kanske har uppfödarplaner. Att vara fodervärd gör att du får chans att prova på detta. De katter som sätts ut på foder är av bra kvalitet och utställningar kan faktiskt bli roligt. Du får också möjlighet att testa vad kattuppfödning innebär, på gott och ont, med stöd av uppfödaren. 
• Du som har ett särskilt intresse för rasen - detta kan vara ett sätt att lära känna och sätta sig in i rasen bättre. Kanske funderar du på eventuell framtida egen uppfödning och vill skaffa egen erfarenhet och kunskap om rasen?
• Kanske du som älskar katter, men inte har något intresse för utställningar eller framtida avelsarbete, men gärna skulle uppleva se en kull födas och växa upp. På detta vis får du möjlighet till detta samtidigt som allt som rör aveln sköts av en kunnig uppfödare som också finns till hands och är ansvarig hela vägen.
• Det kan förstås finnas andra skäl till att bli fodervärd - Kanske har du köpt en katt i en tidigare kull och vi redan känner varandra och detta känns som rätt steg att ta?

Vem vill jag ha som fodervärd?
• Du som är ärlig, klok, älskar katter, är prestigelös och alltid kommer sätta kattens bästa främst
• Dig som personkemin stämmer med
• Du som har tid och lust att sätta av den tid som behövs för att föda upp och ta hand om en kull - hona
• Du som har tålamod och lust att lära känna en härlig hankatt - hane

•Du som har ett extra utrymme att ta emot honkattbesök.

•Du som har utrymme och kunskap om hankatt börjar strila.

• Du som inte har några andra fertila katter hemma

• Du som kan garantera att katterna endast vistas inomhus / i innätad rastgård eller balkong

Om du är intresserad av att vara fodervärd!
Skicka ett mail som första kontakt där du berättar lite om dig själv och varför du önskar vara fodervärd.
 jeanette@prexis.se

Senaste kommentaren

10.03 | 19:18

Hej Pia, skicka gärna ett mail. prexis.se@gmail.com

10.03 | 10:28

Hej
Vi är väldigt intresserade av en ny liten familjemedlem. Hör av dig om det finns möjlighet för det. Vi är även intresserade av en vuxen katt.Mvh Familjen Hammare

10.05 | 10:35

Hej!
Diana Lagerkranz heter jag, jag skulle jättegärna önska att du kontaktar mig ifall det blir så att ni får en till kull Sphynxar till hösten! :)
0709994959

14.10 | 17:43

Tack tack snälla Agnetha!

jätte trevligt att knyta bekantskap och hoppas vi ses igen framöver!

Dela den här sidan